Loes Rameckers

• 5-12-1991 - † 11-10-2006

Adoptie van de boom

Adoptie van de boom.

boom 2Vrij snel na het overlijden van Loes ontstond bij ons de wens een boom te planten gewijd aan Loes.
Dat kan in de tuin, echter zouden we ooit verhuizen dan zou het onoverkomelijk voelen die boom te moeten achterlaten. We gingen op zoek naar mogelijkheden in bv. een memoriebos. Ooit hadden we zoiets in Drenthe gezien en dat leek ons mooi. Er bleek een memoriebos in Sittard te zijn, echter daar konden geen bomen meer bijgeplant worden omdat het vol was. Er was ook geen zicht op eventuele uitbreiding. Jammer.
Echter, in het voorjaar bleek er een boom beschikbaar te zijn die niet (meer?) bij iemand hoorde, hij stond al een paar jaar maar we zouden hem eventueel kunnen 'adopteren'. Na bezichtiging en overleg gingen we akkoord. De administratieve afwerking duurde even, ook door de vakantietijd, maar op 2 augustus 2007 kregen we bij de boom het certificaat overhandigd waarop in mooie letters staat dat "in het Memoriebos aan de Duuster Gats in Sittard boom nr. 256 tastbaar verbonden blijft aan Loes Rameckers".


Het is een jonge slanke es, al stevig geworteld. Net als Loes dus.


Het blijkt dat er bepaalde karaktereigenschappen aan bomen worden toegekend, er bestaat ook een Keltische boomhoroscoop. Mooi is dat er dan bepaalde overeenkomsten zijn in de beschrijving van de es en Loes' karakter. Mogelijk ook dat je dat wil zien, en zou er ook met andere bomen wel een bepaalde match zijn. Maar toch.
Hier volgen enkele fragmenten van diverse beschrijvingen van het karakter van de Es. Lees en kijk zelf wat bij Loes past.

ES, Kernwoorden -

Buitengewoon aantrekkelijk, levendig, impulsief, veeleisend, houd niet van kritiek, ambitieus, intelligent, getalenteerd, houd ervan om het lot te tarten, kan egoistisch zijn, erg betrouwbaar, trouw en liefhebber van voorzichtigheid, de brein regeert soms over het hart, maar hij/zij neemt het partnerschap erg serieus.
Hou er rekening mee dat als je eenmaal de aandacht krijgt van een Es en er communicatie tot stand is gekomen, deze dan ook onvoorwaardelijk is.
Hij is bereid zich voor je op te offeren en hij zal je steunen door dik en dun. De Es is behalve een wijze en intelligente , ook een lieve en goedige boom. Hij is soms een beetje in de war door de chaos om hem heen, waardoor hij soms egoïstisch kan zijn.
Het karakter van de es is levendig en optimistisch. Impulsief doet hij datgene wat hij voor juist houdt. Hij wil graag goed overkomen en etaleren dat hij veel kennis heeft van alles wat het leven te bieden heeft. Of dat nu wel of niet het geval is, de es weet altijd de schijn op te houden. Je moet zijn raad echter wel met een korreltje zout nemen want hij heeft de neiging de zaken enigszins te verdraaien naar zijn eigen inzicht, zodat de waarheid wel eens in het gedrang kan komen.
Essen hebben meestal geluk in de liefde. De es is in de liefde trouw en voorzichtig. Vaak wint het verstand het van zijn gevoel.
Een es hecht veel waarde aan vertrouwen. Vrienden kunnen dan ook op hem bouwen.

Een aardige vergelijking met bomen in het algemeen vond ik het volgende:

Onze verwantschap met bomen:

Ons lichaam toont gelijkenis met een boom: hij heeft net als wij een huis: schors, hoofd, haar en wortels. Hij heeft een gestalte.
Zijn zinnen en gevoeligheid zitten in de stam verborgen.
Wij hebben zoals de boom een verticale as ( hoofd tot voeten) en een horizontale as (schouders, armen en handen). Onze vingers groeien als takken uit een stam. Zij komen voort uit den handwortel. Het menselijke bloedsomloopsysteem lijkt op het sapstroomsysteem van een boom.
Overal waar het gaat om de stofwisseling, duikt in ons organisme het principe van vertakking op. Wanneer wij klieren of zenuwcellen onder de microscoop bekijken, kunnen wij de boomstructuur ervan ontdekken en ons verwonderen. In de kleine hersenen bevinden zich de zogenaamde ganglia-cellen die op boompjes lijken. Ook in de luchtwegen van de mens is een boomstructuur te herkennen.
Tevens zijn wij via onze aderen met bomen verbonden. Zij nemen onze verbruikte lucht op en geven ons in ruil daarvoor zuurstof die we nodig hebben om te leven.
Bomen zijn ongelooflijk ruimhartig. Ze voeden ons, leveren hout om ons te verwarmen en om er allerlei voorwerpen van te maken, geven ons genezing en troost en de geur van hun bloemen. Uit het rottende blad verkrijgen we compost voor onze tuinen en humus voor het bos.

boom 2